7 правила за сервиране на бяло вино

Поднасянето на вино не е просто сервиране на някаква напитка. То е цяла култура. Неслучайно във времето са се наложили норми, които се спазват в целия свят. Познаването на тази култура ни обогатява, а сядането на чаша вино се превръща в приятен и изискан ритуал след напрегнатия делник.

Както при всяко вино, така и при бялото има специфични правила. Ето 7 лесни правила, свързани с него. Те могат да послужат ако не като задължителни изисквания, то поне като ориентир спрямо общоприетите норми.

  1. Температурата на поднасяне е важна, за да се усети финият аромат на тази нежна напитка. Но и в нейната амплитуда има тънкости. При по-леките бели вина от последната реколта, които не са били в дъбови бъчви, препоръчителната температура на поднасяне е 8-10° C. При по-плътните, които са отлежавали в дъб, тя е 10-12°. Колкото по-сухо е виното, толкова по-охладено се сервира.
  2. Начините за охлаждане също са от значение. Виното в никакъв случай не се слага в камера или фризер, защото рязкото охлаждане, както и прекалено ниската температура променят вкусовите качества. Белите вина имат нужда от 15-20 минути престой в хладилника, ако започваме охлаждането от стайна температура.
  3. На масата задължително трябва да има кофичка с лед, в която да поставим бутилката. Това правило често се пренебрегва, а в топлото време на охладеното вино му трябва много малко, за да се върне към стайна температура.
  4. Експертите по винен протокол гледат доста зле на поставянето на лед в бялото вино. Макар да е широко разпространена, тази практика също вреди на вкусовите качества.
  5. Ако държите на прецизността, снабдете се с винен термометър. Така винаги ще можете да поднесете бялото вино в оптималния температурен диапазон. А и ще оцените разликата между този вариант и преценяването на температурата “на око”.
  6. Чашите! Не ги подценявайте. Неслучайно формата им е доста по-различна от тази за червени вина – по-издължена и по-тясна. Във всеки добър магазин ще ви консултират какви чаши са подходящи за бяло вино, а и в днешно време всеки сам може да избере сред стотиците възможности. На първо място чашата трябва да е прозрачна, с високо столче, от тънко стъкло.
  7. Последното правило е свързано с напълването на чашата. Докъде е редно да се налива? Принципът е съвсем прост – до една трета от обема на чашата. Пълненето догоре, освен че би било проява на лош вкус, би отнело възможността да се разгърнат ароматите, които виното носи.

Извън всичко това остава само да подберем точното вино и да го налеем в чашите на точните хора.

И да кажем с усмивка “Наздраве”!