5-те най-добри ястия за бяло вино

Всеки ценител на бялото вино има собствена класация на ястията, с които то върви. Вкусовете на хората са различни, но все пак има утвърдени комбинации, към които можем да добавяме по свой вкус каквото решим. Днес подбрахме за вас 5 от тях.

1. Риба.
Любителите на рибата отлично знаят, че към нея почти винаги се предлага бяло вино. Тънкостите тук са основно в това, че рибата е най-добре да бъде печена или приготвена на пара, ако виното е с по-плътен аромат. За пържената риба са подходящи белите вина с по-свежи нотки. Към всяко рибно блюдо спокойно можете да предложите Шардоне или Совиньон блан.

2. Морски дарове.
За мидите и калмарите специалистите препоръчват Ризлинг и Совиньон блан. Специфичните нотки в техните вкусове се комбинират отлично с тези два специалитета. Ако обаче планирате да поднесете скариди и раци, по-успешното съчетание би било с Мускат или Траминер.

3. Сирена
Меките сирена и пушената моцарела са също сред най-добрите мезета за Траминер. Кулинарните експерти смятат, че колкото по-ароматно е виното, толкова по-ефирен трябва да е вкусът на сирената.

4. Пилешко.
Деликатното златисто Шардоне е сред най-предпочитаните бели вина, когато се сервира пилешко. Без значение дали говорим за печено пиле или панирани пилешки хапки, тази комбинация е истинска класика.

5. Зеленчуци.
Грилованите зеленчуци, както и пресните салати, присъстват ежедневно на трапезата ни. Към тях без колебание можете да поднесете бяло вино от сортовете Совиньон блан и Шардоне.

Разбира се, към всички тези комбинации добавете слънчево лятно настроение и им се насладете пълноценно в компанията на любими хора. Наздраве!