Полезно ли е бялото вино, колкото червеното?

През лятото обикновено по-предпочитаното вино е бялото, макар че някои любители залагат на червеното целогодишно. Често изборът е просто въпрос на вкус. Но ако сте решили да намалите калориите и да подобрите здравето си, може би се чудите от кой тип вино ползите са по-големи. Макар червеното да е известно с факта, че укрепва сърцето и намалява значително риска от инфаркт, то и бялото изобщо не е за подценяване.

Отличителни черти

Бялото вино се прави предимно от бяло грозде, като кожата и семките на зърната се отделят. Обикновено се добавя мая, за да ферментира. Белите вина се отличават с лек, плодов вкус и аромат. Червеното вино от своя страна се прави от тъмно грозде, като зърната се мачкат директно с кожата и ферментират в продължение на 1-2 седмици. Отличава се с по-наситен вкус.

Основната разлика между двата типа вино са танините. Това са естествени съставки, които се намират в кожата на зърната и заради това червеното вино е богато на тях. Те допринасят за по-наситените вкус и цвят.

Ползи за здравето

Консумацията на алкохол, в това число и на вино, в умерени количества намалява риска от сърдечни болести с около 30%, твърдят учените от институа „Лайнъс Полинг“. Червеното вино обаче е богато на антиоксиданти, които допълнително допринасят за сърдечното здраве, покачвайки нивата на добрия холестерол и защитавайки артериите от увреждания.

Най-важният и силен антиоксидант е ресвератрол и именно той е ключовата съставка в червеното вино. Необходими са допълнителни изследвания, за да се определи какви точно са ефектите му в човешкото тяло, но за науката вече е известно, че той може да предотврати развитието на някои видове ракови клетки. Освен това е много ефективен в борбата с атеросклерозата – заболяване, което се характеризира с отлагане на мастни вещества по стените на артериите. Тъй като гроздовите зърна за червеното вино запазват кожата си и ферментират по-дълго, то е значително по-богато на ресвератрол от бялото.

И все пак, макар да му липсва ресвератрола, съдържащ се в червеното вино, бялото може да има същите ползи за сърцето и дори за белите дробове, понеже е богато на други антиоксиданти, като тирозол и хидрокситирозол. Тирозолът, например, се съдържа и в зехтина, като има сериозни ползи за нервната система.

Калории

Една стандартна чаша вино се равнява на 150 мл, като препоръчителното количество за мъжете е две чаши на ден, а за дамите – само една. Една чаша червено вино обикновено съдържа около 120 калории (92 от алкохол) и 4 г въглехидрати. Същото количество бяло вино съдържа около 110 калории (90 от алкохол) и 5 г въглехидрати. Спрямо другите алкохолни напитки, тези показатели са доста добри. За сравнение най-разпространената бира – лагер, обикновено съдържа между 135 и 150 калории и между 5 и 12 г въглехидрати за 330 мл. 50 мл водка пък съдържа около 100 калории, а същото количество уиски – около 110.

Автор: 2beFit