Пътеводител на виното

За да се насладите на божествената напитка в пълния й блясък, никога не е излишно да се запознаете с някои дребни детайли. Винените експерти обясняват, че през последните години пиенето на вино се е променило – така че е време да направите ъпгрейд на познанията си.

Бялото вино не бива да е ледено

Бялото вино е хубаво да е студено, но не ледено. Ако добавите лед към виното, то губи вкусовите си качества. Ако не ви е безразлично какво пиете, забравете за фризера.

Вино може да се пие и от чаши за коняк

Не винаги, но ако в ресторанта ви предложат вино в чаша с тясно гърло (тип за шампанско), и твърдят, че нямат други, помолете да прелят съдържанието в чаша за коняк. За да се насладите наистина на виното, ви е необходимо определено пространство. Чашата не бива да е тясна, в противен случай нищо няма да разберете от вкуса.

Не се страхувайте от сомелиерите

Още един съвет, ако пиете вино в ресторант – не се колебайте да поискате съвет от сомелиера. Обикновено сомелиерите не са надути сноби, които ще ви поучават и ще опитат да ви продадат най-скъпото си вино (разбира се, може да попаднете и такъв вариант), а компетентни хора, които имат за цел да направят вечерята ви по-приятна.

Не твърдете, че знаете всичко за виното

Експертите казват: „Колкото повече знаете за виното, толкова по-малко знаете за виното”. Не се захващайте да убеждавате приятелите си, че знаете всичко за даден сорт вино. Причината е, че един сорт грозде може да даде различни по вкус вина – в зависимост от почвата и страната на произход.

Не пренебрегвайте винените приложения за мобилни телефони

Смятате, че виното и новите технологии са несъвместими? Дълбоко грешите. Специални приложения могат да ви помогнат да изберете правилното вино – например, за подарък или пък за отлично съчетание с приготвената от вас вечеря.

Забравете правилото „червено – за месо, бяло – за риба”

Добрата храна и доброто вино винаги могат да се съчетаят, а цветът като цяло няма общо с това. Има сортове бяло вино, които великолепно се съчетават с месо, и червени вина, които опитните сомелиери препоръчват към риба. Изхождайте от собствените си предпочитания, а не от правила, които отдавна са остарели.

Не пазете вино за специален случай

Колкото и специално да е, това е просто вино. Не го съхранявайте с години в очакване на специален повод, достоен да отворите заветната бутилка. Всичко си има своя срок на годност.

Не издигайте виното в култ

Виното е добро допълнение към интересен разговор, но далеч не е единственият му повод. Наслаждавайте се на общуването, а не на сравнението между съдържанието на чашата си в момента и виното, което сте пили миналата година във Франция. Не се напрягайте, отпуснете се.