Каква е разликата между шампанско и просеко?

Региони 

Първата и съществена разлика е, че Шампанското идва от региона Шампан във Франция, а Просеко – от региона Венето в Северна Италия.

Сортове

Шампанското може да бъде бленд или едносортово вино, направено от Шардоне, Пино Ноар и Пино Мьоние. А Просеко се прави от сорта Глера (в Италия често го наричат и Просеко).

Метод на производство

Най-важната разлика между двата стила пенливо вино е методът на производство. И в двата случая, първоначалното тихо вино преминава през втора ферментация, която образува CO2 и го прави пенливо (с балончета).

В Шампан използват метода Шампеноа („method Champenoise“ или т. нар. „традиционен метод“). Това е методът, при който втората ферментация се случва в бутилката, добавят се дрожди и ликьор де тираж (т.е. захари, liqueur de tirage“). Бутилките се оставят затворени с временни капачки (като на бира), с гърлото надолу, подредени на специални стелажи под ъгъл (Rack), така че когато ферментацията приключи, утайката от „наядените“ дрожди се събира в гърлото. Когато шампанскоо е готово, гърлото на бутилката се замръзява и утайката се отстранява – този процес се нарича дегоржаж, анг. ‘disgorgement’. Тогава виното се затваря с тапа и металната кошничка, наречена muselet, и се оставя да отлежава. За NV (без реколта), Шампанското трябва да отлежи в бутилката минимум 18 месеца, а за vintage – 3 години.

При просеко, най-често се използва „танк методът“, при който втората ферментация протича в голям съд. И отново, добавят се дрожди, заедно със захар към базовото вино. И докато се случва втората ферментация, съдът е запечатан, за да запази в съда, правейки виното пенливо, реди да се бутилира и затвори.

Резултатът от двата метода на производство е изключително различен – вина с абсолютно различен вкусов профил.

Вкус

По-близкият контакт на виното с дрождите при традиционния метод за Шампанското като цяло означава, че има повече автолитични вкусове – хляб, брьош и препечена филийка, както и цитрусови вкусове. Дрождите имат по-малко значение за вкуса на Просекото, направен по „танк метода“, защото има по-кратък контакт по време на втората ферментация. Просекото е с по-плодов вкусов профил на Глерата, която се асоциира с круша, ябълка, и цветисти нотки.