Сортове

Глера (просеко)

Глера е италиански сорт грозде, с дълга история и леко обгърната от мистерията на своя произход – всички данни за неговия произход се считат за хипотези.

Характеризира се с красиви големи или средни чепки, удължени-конични или с клони (крила). Зърната са средни, покрити с тънка златисто-жълта кожа, подредени в чепки със средна плътност. Формата на гроздето е от два вида: кръгли и леко продълговати. В продълговатите плодове показателите за захарното съдържание и киселинността са по-високи. От тях се създава вино с по-изразена киселинност и пикантно-билков аромат. Кръгли плодове дават винени плодови нотки.

Глера се счита за високопроизводителен сорт. Това италианско грозде обикновено се отглежда в топъл мек климат с умерено благоприятни температури, които се поддържат от април до октомври. Плодородна почва, добра осветеност и оптимални валежи – всичко това съответства на параметрите на тези места, където се е родил този стар сорт. В Италия този регион е Венето – основната зона за отглеждане на това грозде.

Периодът на зреене е доста късен: до края на сезона, което е доста приемливо за южните райони. Храстите растат със средна сила. Особеността на сорта е ранното зародиш (приблизително в началото на април) и сравнително късното съзряване (някъде в средата на септември).

Някъде в североизточна Италия, на север от Триест, има малък град, наречен Просеко. Според някои данни той е родина на сорта Глер. Всъщност сортът е бил наричан по-рано „Prosecco“ (по произход), чак до 2009 г. По-късно обаче, след смяна на виненото законодателство на Италия, името Prosecco е предназначено само за вино, а самото грозде е получило ново име – Gler.

Тамянка

Тамянка – винен сорт грозде, с произход земите на Близкия изток – Сирия, Ирак, Египет, Иран и др. Среща се под различни имена в повечето лозарски страни. В България заема големи площи, както и във Франция, Италия, Португалия, Испания, Унгария, страните от бивша Югославия, България, Румъния, Украйна, САЩ.

Познат е и с наименованията: Теменуга (Врачанско), Muscat de Frontignan, Muskat blanc a petits grains, Muskat roze a petits grains (Франция), Muscato di Canelli (Италия), Tamaioasa (Румъния), Тамяника (Сърбия), Мускат белый (страните от бившия СССР).

Тамянка е средно-ранен винен сорт. Узрява през първата половина на септември. След узряване гроздето стафидира. Развива се добре на леки хумусно-карбонатни, песъчливо-глинести или чакълести почви на хълмисти проветриви терени с добро слънчево греене. Лозите имат среден растеж, добра родовитост и среден добив. Сортът се напада от сиво гниене и особено силно от лозовия акар. Слабо устойчив е на ниски зимни температури. Средният добив от декар е около 800 – 1000 кг.

Гроздът е средно голям (120-160 гр.), цилиндричен до цилиндрично-коничен, полусбит до сбит. Зърната са средни, сферични. Кожицата е дебела, ръждивожълта или златистожълта със загар, с характерни дребни черни точици. Месото е сочно, с хармоничен вкус и силен тамянов привкус.

Гроздето натрупва много захари – 20-26 %, при титруема киселинност 6-8 г/ куб. дм.

Стафидирането и натрупването на висока захарност правят гроздето подходящо за получаване на висококачествени полусухи и сладки вина, които се отличават с тъмнозлатист цвят, плътност и фин мискетово-тамянов аромат. Класически винен сорт за получаване на качествени десертни вина. В Италия това е прочутото вино „Асти спуманте“, в Крим – „Ливадия“, „Магарач“, „Гурзуф“ и „Кастел“

Шардоне

Шардоне (на френски: Chardonnay) е бял винен сорт грозде, с произход районите на Бургундия и Шампан, Франция, където се отглежда от древни времена. Според съвременни ДНК анализи, вероятно е получен чрез кръстосване на сортовете Пино сепаж и Gouais Blanc. Освен във Франция, е разпространен и в Германия, Швейцария, Италия, Испания, Португалия, Унгария, Румъния, България, Гърция, Словения, Молдова, Грузия, Англия, Индия, САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Чили, Аржентина, Уругвай, ЮАР и др. В България е райониран, отглежда се основно в Североизточна България, Средногорието, Пловдивско и района на Сунгурларе.

Ранен сорт: гроздето узрява в края на август. Има средно силен растеж, висока родовитост и дава средни добиви. За него подхождат по-дълбоки, богати варовити почви в подножието на хълмовете. Дава високи резултати и в по-хладни райони. Относително устойчив е на студ и суша. Чувствителен е на гниене.

Гроздът е малък (90 – 95 г.), цилиндрично-коничен, понякога с крило, рехав до средно плътен и сбит. Зърната са дребни, сферични, жълтозелени със златист оттенък откъм слънчевата страна, покрити с восъчен налеп и дребни кафеникави точици. Месото е сочно, с хармоничен вкус. Кожицата е тънка, жилава.

Шардоне е най-популярният бял винен сорт в света. Захарното съдържание на гроздовия сок е 18 – 22,9 г./100 мл., при киселини 11,6— 8,2 г./л. Името му се свързва с едни от най-престижните френски бели сортови вина с произход Бургундия (Шабли, Кот де Бон и Маконе) и с пенливите шампански вина. От Шардоне се правят шампански виноматериали и висококачествени бели трапезни вина, които се отличават с лекота, свежест, хармоничен вкус и плодови аромати. Отлежаването в дъбови бъчви придава на виното нотки на ванилия, дим и дъб. Използва се като сорт-подобрител при направата на шампански вина. Най-известните марки шампански вина във Франция се правят от купаж от сортовете Шардоне и Пино ноар.

Траминер

Траминер, известен и като Гевюрцтраминер и Розов траминер, е бял винен сорт грозде. Гроздето узрява в началото и средата на септември. Има среден растеж и висока родовитост.

Устойчив на ниски зимни температури, но е чувствителен на суша. За него са подходящи сравнително по-богати, хумусно-карбонатни, достатъчно влагозапасени почви в по-хладните, проветриви хълмисти терени.

Гроздът е малък, коничен, понякога крилат, сбит. Зърната са дребни, овални, сиво-розови и жълтеникаво-червени до червеникави, покрити с обилен восъчен налеп. Кожицата е дебела и жилава. Месото е сочно, сладко и ароматно.

От гроздето се получават много ароматни, висококачествени бели сухи, полусухи и сладки вина и шампански виноматериали. Сортовите вина се отличават със златистожълт цвят и високо алкохолно съдържание.